כשהבטון נותן את הטון

כשהבטון נותן את הטון

הסגנון התעשייתי הבועט והניו יורקי רווח בשנים האחרונות וניתן למצוא אלמנטים המזוהים איתו גם בחללים אורבניים שלא עוצבו בסגנון תעשייתי מובהק, אחד האלמנטים המזוהים ביותר בסגנון הזה הוא הבטון החשוף, הוא יופיע בתקרה, רצפה, עמודים ואפילו כפרטי ריהוט ועיצוב.

כדי להבין למה הבטון מיוחד כ”כ כדאי שנצעד אחורה בזמן ונלמד את ההיסטוריה המרתקת שלו.

כבר בימי האשורים והבבלים אפשר לפגוש את הבטון בהרכב שונה מהבטון המוכר לנו כיום, הם השתמשו בחרסים כדי לייצר אותו, עם הזמן הבטון התפתח בתקופות שונות ובהרכבים שונים שהבולט בהם הוא הבטון הרומאי העתיק שאותו ניתן היה לפגוש לפני כ-2000 שנה לערך והורכב מסיד ואפר געשי ושימש את הרומאים לבניית מבנים תת מימיים, ההרכב המיוחד של בטון זה אפשר לרומאים להשתמש בחום של 1650 מעולת לעומת 2650 מעלות שאנו משתמשים כיום, באופן מפתיע למרות החום הנמוך בו הוכן הבטון הוא עמיד וחזק יותר מהבטון של ימינו.

כשהבטון נותן את הטון | צילום מתוך ויקיפדיה
כשהבטון נותן את הטון | צילום מתוך ויקיפדיה

את הבטון המודרני המציא מהנדס בריטי בשם ג’ון סמיטון בשנת 1756 ומאז לא נפרדנו ממנו הוא מופיע לאורך ההיסטוריה בשימושים שונים.

היום אמנם מקובל מאוד להשאיר את אלמנט הבטון חשוף אך בעבר התייחסו אליו כאל חומר המשמש לקונסטרוקציה בלבד, איש לא חשב כי הוא בעל מראה מצודד ואפשר לחשוף אותו, במאה ה-18 וה-19 עוד בנו בכל העולם בסגנון רומאי ויווני מובהק, כאשר הפנתיאון הרומאי, הקולוסאום ומבנים רומיים חשובים היוו השראה למרבית האדריכלים.

הקוליסאום | צילום מתוך אתר ויקיפדיה
הקוליסאום | צילום מתוך אתר ויקיפדיה

עד לסוף שנות המאה ה- 20 ויתן לראות כי כל המבנים מעוטרים בגמלונים ועמודים מפוארים, גם בנין הקפיטול המפורסם בעיר וושינגטון שנבנה ב-1800 נבנה בהשראת הזאת.

את המהפכה המודרנית המעודדת שימוש דווקא בחומר טבעי ואדריכלות אורגנית המשתלבת עם הסביבה הביא דווקא האדריכל פרנק לויד רייט המכונה אבי המודרניזם, הסגנון המודרני הנקי לא זכה לאהדה רבה בחיתוליו אך עם השנים פשט והפך לסגנון העיקרי הנבנה בעולם כשפרנק לויד רייט בנה את המבנים החשובים שרובם עדיין עומדים על תילם חלקם כמיצג וחלקם בשימוש כשהבולט שבהם הוא הבית על האשד.

הבית על האשד | צילום מתוך ויקיפדיה
הבית על האשד | צילום מתוך ויקיפדיה

בימנו הסגנון המודרני זוכה לעדנה רבה ואף התפתח לסגנון נוסף הסגנון התעשייתי הדוגל בבנייה חשופה ובועטת, קירות לבנים לא צבועים, צנרת אינסטלציה גלויה ואף חלודה והשחקן הראשי הבטון החשוף, סגנון זה יכול להשתלב בקלות סגנונות אחרים, אלמנטים ממנו יימצאו בסגנון מודרני, סגנון אורבני ואפילו מעט מאוד בסגנון כפרי לייט, בחללים הרוצים להתהדר במראה יוקרתי לא מומלץ לשלב אלמנטים מהסגנון הזה כי הם עומדים בסתירה גדולה מידי עם היוקרה.

אז נכון, הבטון הוא עדיין האלמנט הקונסטרוקטיבי החזק ביותר במבנה, למרות הבנייה הקלה הרווחת היום עדיין משתמשים בו כאלמנט בסיסי, אך הבטון אינו רק חומר בנייה הוא אלמנט עיצובי לכל דבר, הוא אמירה, הוא מנחה דרך ואף קובע סגנון, אל תתביישו תחשפו!


כתבות שתשמחו לקרוא

הוסף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *