מה מלמד עלינו השולחן הערוך לחג

מה מלמד עלינו השולחן הערוך לחג
שולחן חג חדד כסף
צילום עדי גלעד

מראה שולחן החג הערוך מלמד כמובן בראש וראשונה על רמת ההכנסות של בעלי הבית: כסף וקריסטלים, או קרמיקה וזכוכית או פלסטיק וחד-פעמיים. אבל לא הכול זה כסף. טעם אישי, רגישות אופנתית, הבנה בשילוב צבעים נכון, קובעים לא פחות, אולי יותר, את האווירה ותחושת החגיגיות

מיצבים שהוקמו בשבועות האחרונים בקניונים ובמחלקות הכלים בחנויות שונות – הדגימו כיצד עורכים שולחן בסגנון מותאם לבית ולאישיות של המארחים: אקסטרווגנטי (שואו-אוף) או מאופק, ססגוני או מונוכרומטי, מסורתי או מודרני, עמוס כלים או מינימאלי. לא מאוחר עדיין להחליט איזה מאלה מדבר אלינו, ואיך נערוך את שולחן החג בבית הפרטי שלנו.

שולחן החג של אסי עזר ורותם סלע | צילום פרויקט שולחן הבית הישראלי
שולחן החג של אסי עזר ורותם סלע | צילום פרויקט שולחן הבית הישראלי

בקניון רמת אביב למשל, הציבו שולחן באורך 15 מטרים ועליו 5000 פרחים ב-20 סדירות מדהימות של בנצי גל מבית הספר לעיצוב פרחים “גיל”, הנחשב לאחד הפלוריסטים הטובים בעולם. טלי בר-אל, מנהלת השיווק של הקניון הזה מנסחת עקרונות עריכה שצריך לקחת בחשבון לפני שמחליטים איך ייראה שולחן החג שלנו:

1. חמשת החושים. כדי להזין כל החמישייה, צריך לחשוב מראש על גיוון באוכל, השירים והזמירות, הפרחים והצמחים הריחניים (או מבשמי חדרים), מפה, מפיות וחבקים מעניינים (עבור חוש המישוש), ומראה יצירתי להנאת העיניים.

2. לפני שמעצבים מחליטים מה אופי השולחן הרצוי, ולפי זה רוכשים או מניחים את המפה, כלי ההגשה, סוג הפמוטים ואפילו הקומפוזיציה הצבעונית של המאכלים.

3. קומפוזיציה ויזואלית מתחשבת בכך שלצבעים כמו אדום, סגול וכחול יש נוכחות חזקה. לחומרים עם מרקם של אבן או מתכת יש גם כן משקל ויזואלי. אם מניחים אלמנטים עוצמתיים שכאלה רק בצד אחד של השולחן, גורמים לתחושה של חוסר איזון. לכן צריך לחלק בשווה צבעים ומרקמים לאורך השולחן – או אותם במרוכז, אבל באמצע השולחן.

4. משפחה צבעונית. אם הוחלט שהצבע הכחול הוא הדומיננטי, למשל, יתר האלמנטים על השולחן כדאי שיהיו מאותה משפחה, תכלת, לבן כחלכל, סגלגל וכדומה. אפשרות אחרת היא ללכת על ניגודים: מפה לבנה וכלים כהים.
5. פרחים ואווירה. הפרחים תמיד יתרמו ויוסיפו לאווירה, בכל סוג של אירוח שנבחר, ועם זאת כדאי לא להגזים, לעבוד עם פרחים בודדים ובעיקר עם עלים ירוקים וביניהם פרחים לבנים או בגוון של בורדו. ושהסדירות יהיו נמוכות, מקסימום 30 ס”מ מעל לוח השולחן.

6. תאורה.- חשובה ומשפיעה מאוד. נרות להשאיר דולקים על השולחן. אור עילי מעל הצלחות. ואת אפקט התאורה אפשר לחזק עם ראנר נוצץ.

7. בעיות של תקציב. עיצוב לא חייב להיות יקר. שולחן ערוך בצורה חגיגית אפשר גם אם נניח לאורכו במרכז בקבוקים בגוון אחיד ובכל אחד מהם פרח בודד. רעיון נוסף: להעמיד לאורך השולחן עציצים קטנים של פרחי אמנון ותמר למשל, או כל צמח פורח אחר, עטופים בבד פשתן או יוטה וקשורים בחוטי ראפיה. אפילו קליפות קינמון לאורך השולחן או עלי שלכת בסלסלה שאספנו מהחצר הסמוכה הם אלמנט קישוטי יפה.

שולחן חג קניון רמת אביב|צילום:יחצ
שולחן חג קניון רמת אביב|צילום:יחצ

הודיה כהן, הודיה כהן מנהלת המותג Bugatti בישראל, מציעה לשלב בשולחן את המפה הלבנה עם כלים בגוונים כסופים, שהחברה מייבאת. אלון ארז, מנכ”ל יבואנית כלי האוכל מיסטרל מזכיר שאנחנו אוכלים דבר ראשון בעיניים, ולכן חשוב כל כך לתכנן את עריכת השולחן. למשל, אם סט הצלחות מעוטר בפרטים וצבעים, קערות ההגשה לא חייבות להיות זהות לו לחלוטין אך בכל זאת בעלות אלמנט מסוים שתואם לסט הצלחות. גם למפיות יש לא מעט כוח בכל הנוגע לעיצוב שולחן. לכן שווה להשקיע מחשבה בפריט השולי כביכול הזה, להתאים אותו לקונספט הכללי או אפילו להשתמש בו כאלמנט עיצובי מוביל. תורמי אווירה נוספים הם פתקי ברכה עם שם אישי של כל סועד או ברכת חג קטנה.

שולחן חג של בוגטי|צילום יחצ
שולחן חג של בוגטי|צילום יחצ

אדריכלית הפנים אריאלה עזריה-ברקוביץ מזכירה עד כמה בני אדם אוהבים את עירון החזרה:
“לא משנה באיזה מוטיב סגנוני תבחרו”, היא אומרת, “נסו לשחזר אותו בכל חלקי השולחן”. היא גם מוסיפה שצעירים אוהבים היום פחות צבעוניות חזקה ויותר כלים שקופים ושניים שלושה גוונים מרוסנים. אם בכל זאת יש בבית מפה עמוסה בפרטים, צבעוניות ומרקמים, חשוב שיונחו עליה יהיו באחד הצבעים המופיעים בה. וזכרו, ראנר מבריק לא משתלב כלים בצבעוניות חזקה. אומרת מילי עשור מבעלי רשת האוס-אין: “טעות נפוצה נוספת היא הנחת מפה שאינה מתאימה לגודל השולחן, מה שיוצר שוב תחושה של זילות וחוסר מאמץ גם אם השקענו המון מחשבה ואנרגיה בכל השאר. בקיצור, חשוב שהמפה תתאים לגודל השולחן, ואם אין אחת גדולה, שיהיו שתיים אבל דומות.

הטיפים של רשת הרמוניה לבית מחזירים אותנו למסורת המשפחתית. כלומר, לערוך כפי שאנחנו זוכרים מבית ההורים, ולהדגיש מפה לבנה וכלים מעוטרים בזהב. ובנוסף לאסוף את פינות המפה הלבנה בשרשרת פנינים (מלאכותיות כמובן), למראה מעוגל. ולהוסיף למפיות חבקים בצבע זהב. בהרמוניה לבית יש גם דבשיות במראה של תפוח או רימון, ותחתיות לכלי הגשה חמים, עם הדפס תפוחים.

שולחן חג הרמוניה לבית|צילום:יחצ
שולחן חג הרמוניה לבית|צילום:יחצ

ומי שיכול להרשות לעצמו, שיאמץ את ההצעה של רשת “חדד כסף טהור”, למראה מינימאלי, נקי ועדיין מרשים המשלב מפה צחורה, מעט קריסטלים והרבה כלי כסף. מסביר שלומי חדד מנהל השיווק של הרשת ‘חדד כסף טהור’, “לא רק המפה צריכה להיות לבנה אלא גם הסרוויס צחור – שלא יגנבו את ההצגה מדבשיות הכסף בצורת תפוח מרשים, מכלי ההגשה, הפמוטים והגביעים על טהרת הכסף”.

שולחן חג חדד כסף|צילום עדי גלעד
שולחן חג חדד כסף|צילום עדי גלעד

ריכוז גדול של שולחנות ערוכים, ניתן לראות בדן דיזיין סנטר ברחוב הלח”י בבני ברק במסגרת פרויקט “שולחן החג הישראלי” שהוכן לקראת תערוכת “ריהוטים 2017” בחול המועד סוכות שתעמוד בסימן הנשוא “הבית הישראלי, קווים לדמותו”. 13 שולחנות חג ניצבים שם, ערוכים לפי הטעם והרעיונות של רות סירקיס (“מהמטבח באהבה”), אסי עזר ורותם סלע שהם הפרזנטורים של דן דיזיין סנטר, הדוגמנית יעל גולדמן, השפים אסף גרניט, שאול בן אדרת, ואבי ביטון, מעצב האופנה ירון מינקובסקי, ואחרים. על כל שולחן ניצבים כלים של חברה אחרת, ביניהם טולמנס, זגה שולחנות, עץ המשאלות, עיצובים בעץ, שוורץ הום קולקשן, רוזטו ועוד. יכולים לשאוב שם השראות לעיצוב השולחן עד ה-26 באוקטובר. חשוב להדגיש שפינות האוכל עצמן, שולחנות וכיסאות יועברו לעמותות המטפלות בנזקקים.

שולחן חג, פרויקט שולחן החג הישראלי של רות סירקיס | צילום יחצ
שולחן חג, פרויקט שולחן החג הישראלי של רות סירקיס | צילום יחצ

כתבות שתשמחו לקרוא

הוסף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *