
תערוכת הריהוטים המסורתית במרכז הירידים בתל אביב הפכה לחלק בלתי נפרד מרשימת אירועי חול המועד סוכות. גם השנה זה קורה. ואפילו עם חידוש מעניין: 300 מטרים מרובעים של דירה שלמה שעיצב עמית ישראל, ובה כל הרהיטים והאביזרים תוצרת כחול-לבן
זאת בנוסף להשתתפות של עשרות יצרני רהיטים, מטבחים, חדרי אמבט וכל אספקט אחר הקשור לבית, שבהחלט ראוי לפני בוא החורף לתשומת לב ולשדרוג. אבל לפני שניכנס לבית הקבע, מילה על בית מלון. גם הוא בית ארעי, ולכן מתקשר לבית הארעי שאנחנו מצווים לשבת בו שבעת ימים, הסוכה. מה גם שבעשרות השנים האחרונות מתעצם הטרנד של בילוי חגים בבתי מלון.
בניגוד לסוכה, בבית מלון המגורים זמניים אבל הנוחות היא סופר ביתית, בהרבה מקרים גם מפוארת ומפנקת יותר מאשר בבית. זה מה שראיתי באחרונה במלון “גרנד ביץ’ תל אביב” שחדריו אבזרו מחדש בריהוט מודרני. השטחים הציבוריים שלו, הלובי, המסעדה, הבריכה על הגג, אולמות הכנסים והאירועים, משדרים תפיסה סגנונית אחידה של אוריינטליזם ואורבניות. לשאלת המחיר ענו לי במלון שבאמצע השבוע לינה וארוחת בוקר זוגית עולות 650 שקלים, בסוף השבוע 850 שקלים, וקיימת אפשרות לחבר בין שני חדרים כאשר מגיעים עם ילדים.
ועכשיו נחזור סוף סוף לדירת הקבע שלנו ונתחיל מלמטה, מהרצפה. יוספה זהבי, מנהלת תחום אדריכלים בחברת אלוני, מעדכנת שלסצנה העיצובית הביתית נכנס הבטון כי גם התחזוקה של רצפת בטון נוחה – וגם הוא משמש רקע ניטראלי שלא מתנגש ברהיטים ואביזרים האחרים. רצפה בטון אפורה משתלבת יפה גם בטפט ססגוני.
שלושה טרנדים נוספים שמקובל מאוד היום: רצפה שחורה, רצפת אבן כפרית ופרקט עץ טבעי. לפי דורון מסד, מנהל קטגוריית פרקטים באלוני, “את מקומו של פרקט הלמינציה בסלון דוחקת רצפת עץ טבעי עשויה אלון, ולא בצבע עץ בהיר אלא בגוונים חומים וחמים או צבעים מעושנים. יש גם דרישה גדולה לעץ מבוקע, המאפשר במראה כפרי ואותנטי”.
כשעולים לכיוון האביזרים, למשל במטבח, המגמה היא לשלב חומרים “קרים” כמו נירוסטה, עם תוספות “חמות” פליז, ברונזה וחומרים מתכתיים קרים. וכדי לאזן עוד יותר את הקור הנושב מהחומרים האלו, משלבים אותם בחומרים חמים כמו רצפת עץ.
הכמיהה לחומרים טבעיים בצבעים טבעיים, מלווה ברצון לא לסבול מהחסרונות הטמונים בתחזוקתם (למשל עץ טבעי המתנפח בלחות). בתיה מורנו, מנהלת קטגוריית קרמיקה באלוני, מגלה שהטכנולוגיה המודרנית מאפשרת לחומר הפלאים גרניט פורצלן שלא סופג לחות, להתחפש לעץ, לאבן, למתכת, לבטון ואפילו לדמוי טקסטיל.
ניכנס לחדר השינה. בתחום הזה מבשרת חברת הולנדיה באחרונה על חידוש: אפליקציה העוקבת אחרי תנוחות השינה האישיות שלנו, מנתחת אותן, וממליצה על המזרן המתאים ספציפית לצרכינו. חברת האם של הולנדיה, AUPING ההולנדית, שפיתחה את האפליקציה ומכנה אותה AUPING Better שלחה באחרונה לארץ אחד מנציגיה, מר פים, שהסביר ביחד עם אבי ברססט, הבעלים של הולנדיה ישראל, במה מדובר באירוע השקה בסניף הולנדיה במתחם דן דיזיין בני ברק.
אז איך זה עובד? מזינים באמצעות האפליקציה לטלפון הנייד פרטים אישיים כמו גובה, משקל, רוחב כתפיים, רוחב ירכיים, אלרגיות שסובלים מהן, תנוחת השינה המועדפת, תחושה בזמן שכיבה, האם אנחנו נוהגים לשתות קפה או לאכול או לעסוק בספורט לפני שאנחנו שוכבים לישון. מצלמת הנייד מנציחה את תנוחות הראש, הצוואר ועמוד השדרה בזמן השינה (הטלפון הנייד צריך להיות מונח על גבי המיטה במשך כמה לילות), והתוכנה מתעדת כמה פעמים במהלך הלילה המשתמש משנה את תנוחותיו, ומציירת גרף המתאר את משך שלבי השינה השונים.
ועם הממצאים האלה אפשר להגיע לאחד משמונה סניפי החברה ולהזמין את המזרן המתאים.
את המילה האחרונה בתחום מתחמי עיצוב בישראל גיליתי בראשון לציון, “בירת הקניונים של ישראל”, במתחם החדש 7 הכוכבים. במבנה הענק שוכנים סניפים אלגנטיים במיוחד של חברות רהיטים, מטבחים, ואביזרי בית שהם המילה האחרונה בתחומם, ואפילו סיור חטוף מלמד יותר מכל הרצאה בבית ספר לעיצוב – “מה הולך היום”. האפור, השחור והלבן, שולטים כאן בשטיחים ובריפודים, בארונות מטבח ובאביזרי בית. ובמקרה הזה טוב מראה עיניים כפי שמדגימים הצילומים המצורפים. ראויה לציון העובדה שהחברות שהוזמנו לשכון במקום הזה, לפחות בראשית דרכו, נבחרו בפינצטה לפי אמינותן ואיכות מוצריהן. נקווה שהקו הזה יישמר.
ואילו המילה האחרונה בחדשנות בתחום הריהוט תופסים בתי העיצוב “קסטיאל” (וחברת הבת שלו “קסטיאל As Is “) – ו”שכטר בוטיק”. שני אלה איחדו באחרונה כוחות ועיצבו ביחד קולקציית רהיטים עתידנית בת 5 פריטי יסוד: ספה פינתית, ספר דו-מושבית, כורסה עומדת או מתנדנדת, מיטה, הדומים וספת הסבה קטנה ב-11 גרסאות שונות. התוצאה נקראת Animalism, כשהכוונה בין היתר לטקסטיל שעליו מודפסים או ארוגים חיות בר.
לעיצובים המפתיעים שאמורים לדבר לצעירים ולבעלי כיס עמוק (מחיר התחלתי של ספה הוא 6250 שקלים, של מיטה 7300 שקלים ושל הדום -1900 שקלים), אחראים אמן הטקסטיל שים אדרי ומעצבת הרהיטים דפנה קסטיאל. באירוע השקת הקולקציה הסבירו השניים שהם רצו לשבור את המונוטוניות המאפיינת את עיצוב הבית הישראלי ולהעניק לו מראה קליל יותר, בין היתר באמצעות בכריות גדולות המזמינות התרפקות. אפילו ההדומים נראים כמו כריות שנחתו לנוח על רגלי דרגש. כשניסו המוזמנים להרים את הכריות מהרהיט, התברר שהן בעצם מושבים מחוברים לרהיט. ועם כל החן של הפטנט הזה, אין ספק שאת ההצגה גנבו בדי הריפוד, שעליהם נראו להקות פלמינגו,כלבים, חתולים, ציפורי גן עדן ועוד.
אחרון חביב: אביזר קטן אחד, המקל על החיים בבית: מתלים דביקים. המותג Command מבית 3M השיק פטנט למען מי שלא מסתדר עם מקדחות חשמליות, דיבלים וברגים – ווים חזקים לתליה בתוך ארונות בגדים, ארונות שירות, על החרסינות במטבח ובאמבטיה – שמדביקים וגם ניתנים להסרה ולשימוש חוזר בלי להשאיר סימנים על המשטח. הם מסוגלים להחזיק משקל של עד 3 ק”ג, כלומר אפשר לתלות עליהם כלי עבודה או מוצרי גינה במחסן. כך יכוליםכל אחד וכל אחת לשפר את הסדר בבית בלי להמתין לטובות של בעלי ידי זהב. החל מ-19 שקלים בחנויות לחומרי בניין וכלי עבודה ובית, כולל שופרסל.
